Türkiye’de birçok KOBİ ve büyük ölçekteki firmalar, ihracat yapmak istiyor, ihracatlarını artırmak istiyor. Benden bu konuda destek talep eden firmalara ilk olarak şunu soruyorum:
“Neden ihracat yapmak istiyorsunuz?”
Bu konuya firma yetkilileri farklı cevaplar veriyor. Kimisi daha fazla satmak istediğini, kimisi daha kârlı satmak istediğini, kimisi de riski dağıtmak için ihracat yapmak istediğini belirtiyor. Her firmanın kendine göre sebepleri olması çok güzel.
Bu soruyu sorduğumda dikkatimi çeken husus ise birçok kişinin bu soru ile karşılaşana kadar bunu kendilerine sormamış olmaları.
Neden ihracat yapılır?
Bir firma neden ihracat yapmak isteyebilir? İhracatın faydaları olarak da nitelendirilebilecek bu konulara beraber bakalım:
- Daha fazla ciro?
İhracat, firmanın cirosunu artırır, eğer buna uygun kapasitesi var ise. Farklı ülkelere, farklı firmalara ilave satışlar yapmak firmanın daha fazla ciro yapmasını sağlar. İhracat yapmayı daha fazla ciro yapmak için mi istiyorsunuz? - Daha fazla kâr?
İhracat fazla ciro anlamına geldiği gibi ilave kâr anlamına da gelebilir. Türkiye’de düşük kâr marjı ile sattığınız ürünleri, yurt dışına daha yüksek marjlar ile satabilirsiniz. Tabi ki doğru dağıtım kanalı ve doğru müşteriyi bulduysanız. Bu konu da, sizi ihracat yapmaya itebilir. - Kapasite artırım/kullanım?
Yapılacak ihracat sayesinde kapasite kullanım oranınızı artırabilir ve ürün başına birim maliyeti düşürebilirsiniz. Bu sayede hem verimliliğiniz artar hem de ürün başı kârlılığınız artabilir. Kapasiteniz dolu/doluya yakın ise ihracat talepleri sayesinde kapasitenizi artırmayı düşünebilirsiniz. Bu sayede satış hacminizi artırmanın yanı sıra istihdama da fayda sağlarsınız. - Döviz geliri?
Firmaları ihracata yönelten bir diğer konu da döviz geliri elde etmeleri. Özellikle maliyet kalemleri arasında döviz girdileri var ise sağlayacakları döviz geliri sayesinde maruz kaldıkları kur riskini azaltabilirler. Döviz girdileri olmasa da sağlayacakları döviz geliri sayesinde kârlılıklarını artırmayı seçebilirler. - Gelişim?
İhracata başlayan firmalarda gözlemlediğim bir konu da firmanın birkaç sene içinde farklı bir yere ulaştığı. Daha önce sadece ulusal pazarda rekabet eden firma, uluslararası arenaya (er meydanı) çıktığında kendini geliştirmeye “mecbur” kalıyor. Bunu ürün geliştirme, maliyet azaltma, pazarlama stratejilerini gözden geçirme alanlarında yapmak mümkün. İhracat sayesinde hem firma hem de çalışanlar kendilerini güncel tutmak zorunda kalıyorlar.
Belirtilen başlıklar ihracata başlamak için sebeplerden bazıları. Çok daha farklı sebepleri olan firmalar mutlaka olacaktır. Önemli olan “İhracat yapmak istiyorum” demeden önce NEDEN ihracat yapmak istediğini bulabilmek. İhracat yapmak istiyorsunuz. NE sorusunun cevabını bulmuşsunuz. NEDEN yapmak istediğinizi düşünmeniz gerekiyor ki bu sayede NASIL ihracat yapacağınızı da planlayabilesiniz.
Bol ve yüksek kârlı ihracatlar diliyorum.