top of page

İhracat Teşvikleri

İhracat, ülkelerin ekonomik büyümesinde kilit rol oynayan bir faaliyettir. Türkiye Cumhuriyeti devleti, ihracatı teşvik etmek ve yerli üreticilerin dünya pazarlarında rekabet gücünü artırmak amacıyla birçok farklı ihracat desteği sunmaktadır. Bu destekler; finansman, pazarlama, eğitim, fuar katılımı, marka tescili ve lojistik gibi birçok alanı kapsamaktadır.

İhracat yapan firmalar için özellikle KOBİ'lerin ve ihracata yeni başlayan firmaların devlet desteklerinden nasıl faydalanabileceğini genel hatlarıyla anlatmaya çalıştık.

İhracat Destekleri Nelerdir?

Pazara Giriş Öncesi İhracat Destekleri

1. Pazar Araştırması (İş seyahati) ve Rapor-Danışmanlık(Proje) Desteği

  • Yurt dışı pazar araştırması desteği: Yurt dışı pazarlara yönelik yapılan araştırma gezilerinde yol ve konaklama giderlerinin bir kısmı desteklenir.

  • Rapor ve danışmanlık desteği: Uluslararası piyasa raporları, danışmanlık ve istihbarat hizmetleri için destek verilir.

2. Yurt Dışı Şirket/Marka Satın Alma Desteği

  • Ticaret Bakanlığı, firmaların yurt dışındaki şirketleri veya markaları satın almaları durumunda, satın alma sürecinde ortaya çıkan danışmanlık, hukuki, mali, teknik ve değerleme giderlerinin bir kısmının geri ödemesiz olarak karşılanmasını kapsar.

  • Ek olarak ileri teknoloji statüsünde bir şirket veya marka satın alınması halinde kullanılacak kredi faiz giderlerini destekler.

3. Belge-Sertifika-Test Analiz Raporu Destekleri

  • Ticaret Bakanlığı, firmaların yurt dışına yönelik pazara giriş belgeleri,ruhsatlandırma ve kayıt İşlemleri masraflarını destekler. Katılım ücretleri, stand kirası, dekorasyon ve ulaşım gibi masraflar belli oranlarda karşılanır.

4. Yeşil Mutabakata Uyum Danışmanlık Destekleri (Proje)

  • Türkiye’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) kapsamında ihracatçı firmalarını karbon nötr hedeflere uyumlu hale getirmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından verilen yeni bir devlet desteğidir.

  • Bu destek, firmaların çevresel sürdürülebilirlik alanında atacakları adımları teşvik eder ve karbon ayak izinin azaltılması, döngüsel ekonomi, enerji verimliliği gibi alanlarda yapılacak yatırımları ve danışmanlık hizmetlerini destekler.

  • Türkiye’deki firmaların, özellikle ihracatçıların, Avrupa Birliği’nin sınırda karbon düzenlemesi (CBAM) gibi yeni kurallarına uyum sağlayabilmesi için verilmektedir.

  • Danışmanlık, eğitim, ölçüm/analiz, sertifikasyon, yazılım gibi harcamaları kapsar.

  • Hem kurumsal dönüşüm, hem de çevresel sürdürülebilirlik odaklı çalışmaları teşvik eder.

5. Fuar Katılım Destekleri

  • Ticaret Bakanlığı, firmaların yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılımını destekler. Katılım ücretleri, stand kirası, dekorasyon ve ulaşım gibi masraflar belli oranlarda karşılanır.

6. Küresel Tedarik Zinciri Destekleri (KTZ Projesi)

  • Firmaların çok uluslu şirketlerin üretim ve tedarik süreçlerine doğrudan veya dolaylı tedarikçi olarak dahil olabilmeleri için ihtiyaç duyduğu yatırımların bir kısmının karşılanmasını amaçlar.

  • Firmaların ürün, hizmet, kalite, teknoloji ve süreçlerini çok uluslu firmaların taleplerine uygun hale getirmek için yapacakları altyapı, makine/teçhizat, yazılım ve eğitim gibi harcamalar destek kapsamındadır.

7. Marka Tescili Destekleri

  • Yurt içinde tescilli markanızın yurt dışı tescil ve korunmasına yönelik hukuki ve tescil maliyetleri desteklenir.

Pazara Giriş Sonrası İhracat Destekleri

1. Yurtdışı Birim Kira Desteği

  • Firmaların yurt dışında açtığı ofis, mağaza, showroom, depo gibi birimlerin kira giderleri desteklenir.

2. Yurt Dışı Reklam-Tanıtım-Pazarlama Destekleri

  • Yurt dışına yönelik yapılan reklam, dijital pazarlama ve tanıtım pazarlama  faaliyetleri için destek sağlanır.​

İhracat Desteklerinden Nasıl Faydalanılır?

İhracat destekleri, firmaların uluslararası pazarda başarılı olabilmeleri için büyük önem taşır. Bu desteklerden etkin biçimde yararlanmak, maliyetleri azaltır ve rekabet avantajı sağlar. Dolayısıyla İŞTEŞ ile iletişime geçmelisiniz.

Daha fazla bilgi için
 

bottom of page